Pages

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΥΦΛΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, Πλατεία Βάθης 210-5221411 www.eskamea.gr, email: eskamea@otenet.gr

ΕΣΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (στηρίζεται από τη ΣΕΑΑΝ)

 Προκλητική αφαίρεση έδρας της ΕΣΚ τυφλών λίγο πριν από την τελική έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών 28-29 Μάη για τα νέα όργανα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Η δεύτερη κατά σειρά κάθετη πτώση της συμμετοχής των τυφλών στις εκλογές του συλλόγου, δείγμα της ανυποληψίας του, λόγω της μετατροπής σε σύλλογο-επιχείρηση και στήριγμα των βάρβαρων αντιλαϊκών, αντιαναπηρικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, η πλειοψηφία που ελέγχει τον σύλλογο ανακοίνωνε την Παρασκευή το απόγευμα ότι η ΕΣΚ Τυφλών δε θα έχει πλέον έδρα στην εξελεκτική επιτροπή του συλλόγου. Εμφάνιζαν σαν δικαιολογία ότι κακώς τόσα χρόνια με ανάλογα ποσοστά έπαιρνε την έδρα στην εξελεκτική επιτροπή, γι αυτό έρχονται σήμερα να «αποκαταστήσουν» τις χαρισματικές πρακτικές που έδιναν την έδρα στην ΕΣΚ και να εφαρμόσουν τον νόμο.
Πρώτον, στον σύλλογό μας βάση και το καταστατικό οι εκλογές για τα όργανα διοίκησης και αντιπροσώπων για τα ανώτερα όργανα (ομοσπονδία κλπ) γίνονται με τη γνήσια απλή αναλογική που σαφώς περιγράφεται. Γι αυτό όλα τα χρόνια η παράταξη της ΕΣΚ και με μικρότερα ποσοστά απ’ ότι σήμερα έπαιρνε 1 από τις 3 έδρες στην εξελεκτική επιτροπή. Για παράδειγμα, στις εκλογές του 2018 η παράταξή μας είχε πάρει 16% και χωρίς καμία επιφύλαξη και με τον ίδιο νομικό σύμβουλο η εφορευτική επιτροπή ομόφωνα είχε καταλογίσει την Τρίτη έδρα της επιτροπής στην ΕΣΚ Τυφλών. Έρχονται σήμερα με μεγαλύτερο ποσοστό της ΕΣΚ, πάνω από 18% (33% στην Αθήνα, 29% στη Θεσσαλονίκη) να μας πουν ότι δε δικαιούμαστε την έδρα στην εξελεκτική επιτροπή.
Δεύτερον, μας μεταφέρουν οι της πλειοψηφίας, παρακάμπτοντας και την ίδια την εφορευτική επιτροπή, γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου ότι χάνουμε την έδρα επειδή δεν μπορούμε να μπούμε στη δεύτερη κατανομή αφού δεν μπήκαμε στην πρώτη και στην τρίτη κατανομή την έδρα την παίρνει η άλλη παράταξη με πολύ λιγότερο υπόλοιπο επειδή πήρε έδρα από την πρώτη κατανομή. Θυμίζουμε ότι οι ψήφοι της παράταξής μας είναι 156, ενώ το υπόλοιπο της πλειοψηφούσας παράταξης είναι 125. Όμως θυμίζουμε και κάτι άλλο που είναι πολύ πιο ουσιαστικό που θα έπρεπε να ξέρει ο κύριο νομικός σύμβουλος αλλά επειδή τα συμφέροντα των πελατών του(!!!) Είναι διαφορετικά κάνει πως δεν το ξέρει: αυτό που και ο πρωτοετής φοιτητής της νομικής ξέρει ότι τα καταστατικά των συλλόγων που εγκρίνονται από τα πρωτοδικεία , άρα θεωρούνται και σύννομα, υπερέχουν κάθε άλλης διάταξης ως προς το ποιοι γίνονται μέλη του συλλόγου και ποιο εκλογικό σύστημα επιλέγουν. Κάτι ακόμα ξέρει καλά ο κύριος νομικός σύμβουλος ότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που επικαλείται είναι αυτό της νόθας απλής αναλογικής του Ν.1264 που αφορά ΑΥΣΤΗΡΑ της εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Νόμος δηλαδή που δεν έχει καμία εφαρμογή στους συλλόγους των αναπήρων, αφού στον χώρο των ΑμεΑ δεν υπάρχει νόμος που να διέπει τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και η λειτουργία τους διέπεται ΑΥΣΤΗΡΑ από τα καταστατικά τους και τον αστικό κώδικα. Καταστατικό του ΠΣΤ που σαφώς περιγράφει τη γνήσια απλή αναλογική.
  Γιατί όμως η πλειοψηφία επιχειρεί αυτή τη βάναυση καταπάτηση αυτών των στοιχειωδών λειτουργιών του συλλόγου;
Καταρχάς, γιατί θέλει να πέσει στα μαλακά η συνεχής συρρίκνωση του εκλογικού σώματος στον σύλλογο, σχεδόν στο μισό τα τελευταία 7 χρόνια. Να μη γίνει η κουβέντα πώς οι περιφερειακές ενώσεις Καβάλα, Άργος , Γιάννενα που εμφάνισαν πάνω από 100 ψηφίσαντες στις προηγούμενες εκλογές, βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει κάτω από 40 σε αυτές. Στις 2 ξέρουμε, υπήρχε αντιπρόσωπος της ΕΣΚ καθ’ όλη την εκλογική διαδικασία. Στην Τρίτη ξέρουμε κάτι που δεν ξέρουν οι πολλοί, μπορεί να μην είχε αντιπρόσωπο η ΕΣΚ, πήρε 7 ψήφους στις 35 γιατί τους σιχάθηκε ο κόσμος για το αλισβερίσι επιχείρηση που έχουν στήσει με το Braille. Τα στελέχη της πλειοψηφίας φαγώνονται για την νομή των χρημάτων από το Braille γι αυτό φτιάχτηκε κι άλλο σωματείο για την εμπορία του Braille από δικά τους στελέχη στην περιοχή.
Ως προς τον νομικό σύμβουλο, πέρα από το ότι εδώ ισχύει το δίκιο του πελάτη ή του αφεντικού, θέλουμε να θέσουμε ένα ερώτημα. Είναι τυχαίο ότι είναι νομικός σύμβουλος στις αρχαιρεσίες όλων των μεγάλων αναπηρικών οργανώσεων και της ίδιας της ΕΣΑΜΕΑ που είναι σε όλους γνωστό το τι γίνεται στα συνέδριά της;
Όμως υπάρχει και κάτι πιο σοβαρό. Χθες το είχαμε σαν πληροφορία, σήμερα έχουμε ένα σαφές δείγμα ότι η πληροφορία ισχύει. Πληροφορία που λέει ότι με πρωτοβουλία κεντρικών στελεχών της ΕΣΑΜΕΑ με επικεφαλή τον πρόεδρο Γιάννη Βαρδακαστάνη εξελίσσεται σχέδιο «αποκομμουνιστικοποίησης» των συλλόγων των αναπήρων και των γονέων και κηδεμόνων των ΑμεΑ, εξοστρακισμού κάθε αγωνιστικής φωνής από τις οργανώσεις μας για να μην μπαίνουν εμπόδια στη βαρβαρότητα της πολιτικής του κεφαλαίου που γευόμαστε σήμερα με τον πιο άγριο τρόπο οι ανάπηροι της χώρας μας αλλά και όλης της Ευρώπης με ακόμα πιο τραγικές επιπτώσεις αν δεν ξεσηκωθούμε για να τους σταματήσουμε, να τους ανατρέψουμε. Η ΕΣΑΜΕΑ άλλωστε έχει πείρα ως προς αυτό, για αυτό θα τη ζήλευαν και οι πιο αντιδραστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίες οι θέσεις ευθύνης, σε διεθνείς οργανώσεις του κεφαλαίου για την αναπηρία που έχει αναλάβει η ΕΣΑΜΕΑ και ο ίδιος ο Βαρδακαστάνης. Όπως δεν είναι τυχαία και η εκλογή του Γιάννη Βαρδακαστάνη στο ΔΣ του Πανελλήνιου μετά από πάρα πολλά χρόνια παρά τις πολλές του υποχρεώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όχι προς όφελος των αναπήρων βεβαίως. Φαίνεται ότι έχει ειδική αποστολή ο άνθρωπος που πρέπει να τη φέρει εις πέρας για τα συμφέροντα της τάξης του και τα δικά του βεβαίως που δεν είναι άλλη από τη συγκέντρωση της επιμέρους επιχειρηματικής δράσης των διαφόρων συλλόγων κάτω από το Ινστιτούτο αναπηρίας που τόσο «πασχίζει» τελευταία ο άνθρωπος.

ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΥΝΑΓΕ!!!

  Οι αγωνιστικές δυνάμεις και στον σύλλογο τυφλών έχουν εμπειρία να αντιμετωπίσουν τη νέα πρόκληση. Υπάρχουν πολλοί τίμιοι συνάδελφοι που μπορεί να μη στρατεύονται σήμερα μαζί μας, έχοντας τις επιφυλάξεις τους, τις διαφωνίες τους, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να συνδέσουν το όνομά τους και τον σύλλογό μας με τέτοιες βρώμικες δουλειές. Γι αυτό απαιτούμε να συνεδριάσει ΑΜΕΣΑ, σήμερα η εφορευτική επιτροπή  όπως έχουμε ζητήσει με αίτημά μας από την Παρασκευή με εκπροσώπους όλων των παρατάξεων και τα κατανείμει ως οφείλει και όπως χρόνια έκανε με βάση την απλή αναλογική του καταστατικού του συλλόγου, την έδρα στην ΕΣΚ τυφλών.

Σε κάθε περίπτωση με τον αγώνα μας  όχι μόνο θα ακυρώσουμε το σχέδιο αφαίρεσης της έδρας της ΕΣΚ τυφλών από την εξελεκτική επιτροπή, αλλά θα πρωτοστατήσουμε όλοι μαζί ούτως ώστε οι τυφλοί να πάρουν μαζικά μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση των αναπήρων και των οικογενειών τους το Σάββατο 18 του μήνα και για την Αθήνα στη συγκέντρωση στις 11πμ στο Σύνταγμα.

  Τέλος όσον αφορά την παράσταση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, της ΕΟΤ που τη μάθαμε από τα site σαββατοκύριακο λέμε ένα πράγμα: αν ήθελαν την επιτυχία της, γιατί δεν ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΕΣΚ που μίλαγαν όλη την Παρασκευή μαζί τους; Πάντως, οι δυνάμεις της ΕΣΚ παρά τον αποπροσανατολιστικό τρόπο της ανακοίνωσης της κινητοποίησης, εάν δεν την ξαναματαιώσουν , θα είναι εκεί προβάλλοντας τα γνήσια, πραγματικά αιτήματα προστασίας από την ακρίβεια, το «νέο ΕΣΥ» και το εθνικό σχέδιο για την αναπηρία.

  Η επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 18 του μήνα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Θα τα καταφέρουμε.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΚ ΤΥΦΛΩΝ
ΑΘΗΝΑ 6/6/2022