Pages

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Τετάρτη 25 του Σεπτέμβρη στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27,5ος όροφος) συναντιόμαστε οι γονείς από όλα τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων από τα ειδικά σχολεία και μέλη των ΔΣ για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή, τα προβλήματα, τις ανάγκες των παιδιών μας.
Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και μαθητές, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής ξεκινάμε έχοντας μπροστά μας, σα να μην άλλαξε τίποτα, τα ίδια δραματικά προβλήματα των ελλείψεων. Σχολεία που δεν άνοιξαν για κάποιες μέρες ή λειτουργούν λίγες ώρες, επειδή δεν έχει λυθεί αλλού το θέμα της μεταφοράς, σε άλλα του βοηθητικού προσωπικού και σε πολλά του ειδικού επιστημονικού. Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που περίμεναν με μια βαλίτσα στο χέρι πού θα διοριστούν, γονείς που προσπαθούν να οργανώσουν τη ζωή της οικογένειά τους, με βάση την «κανονικότητα» των περικοπών και των ελλείψεων.
Όλα αυτά, γιατί το Κράτος βλέπει την Ειδική Αγωγή ως κόστος, αλλά και ως κερδοφόρο πεδίο επιχειρηματικής δράσης και τις ανάγκες των παιδιών μας ως εμπόρευμα. Μας θέλει ως πελάτες στα ιδιωτικά κέντρα και τους εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους. Εργαζόμενους φθηνούς και ευέλικτους, ζωή λάστιχο και τώρα θέλουν να τους καταργήσουν το δικαίωμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του αγώνα.
Μας λένε ότι επιστρέφουμε στην «κανονικότητα» ότι θα «στηρίξουν» τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!!! Τα μέτρα που παίρνουν είναι για την «κανονικότητα» των λίγων, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, «κοινωνική πολιτική» για αυτούς είναι η «στήριξη» με τα ελάχιστα των πιο εξαθλιωμένων από το υστέρημα των λιγότερο φτωχών.
Γονείς και κηδεμόνες, οι κυβερνώντες ούτε θέλουν, ούτε μπορούν, με βάση τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής, των παιδιών μας, των οικογενειών μας. Όσο υπάρχει ο θεσμός των αναπληρωτών δεν μπορεί να υπάρχει ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά μας. Ακόμα και οι 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που προκήρυξαν μετά από χρόνια, ΝΑΙ, είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων.
Όσο το παιδί μας δεν παίρνει μέσα στο ειδικό σχολείο ή στο τμήμα ένταξης την ανάλογη στήριξη και αναγκαζόμαστε να τρέχουμε στα απογευματινά κέντρα για εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, δεν μπορεί να έχει εκείνη την εξέλιξη με βάση την επιστήμη.
Όμως, το μεγάλο πρόβλημα που βασανίζει όλους μας και θα μας βασανίζει ακόμα περισσότερο όσο θα μεγαλώνουν τα παιδιά μας, είναι τι θα γίνουν όταν τελειώσουν την όποια εκπαίδευση. Εδώ εάν κοιτάξουμε μπροστά, το μετά, δεν υπάρχει καμία κρατική πρόβλεψη, μέτρα στήριξης για την πραγματική ένταξη των παιδιών μας στην κοινωνία, την παραγωγή. Το δικαίωμα στη δουλειά για παιδιά με αναπηρίες έχει ουσιαστικά καταργηθεί, ενώ για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες από τις φτωχές λαϊκές οικογένειες, αφού τελειώσουν ένα υποβαθμισμένο ΕΠΑΛ ή ΕΕΕΕΚ, αυτό που τους περιμένει είναι το πολύ πολύ μια κακοπληρωμένη θέση ημι-ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιώματα, αν όχι η περιθωριοποίηση, ο κοινωνικός αποκλεισμός!!!!
Γονείς και κηδεμόνες, μην περιμένετε λύση από μια νέα κυβέρνηση που δεν είναι και τόσο νέα, ούτε από κάποια υπουργό. Έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, είναι η πολιτική της ΕΕ, οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητα της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Και αυτοί και οι προηγούμενοι δέχονται αυτές τις κατευθύνσεις, ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο, τις περικοπές στην Πρόνοια και τους εφαρμοστικούς νόμους.
Γι’ αυτό όταν λίγους μήνες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκοβε θεραπείες, καταργούσε τα ΚΕΔΔΥ, υπονόμευε τα τμήματα ένταξης, έκοβε τα επιδόματα από μια σειρά παιδιών με αυτισμό, η ΝΔ το έκανε γαργάρα. Για να μπορεί να λέει σήμερα «μα αυτά τα ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο συλλογικός αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον όλων των παιδιών
πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

Με κριτήριο ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη σημερινή μίζερη κατάσταση, της περιθωριοποίησης και της υποβάθμισης, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν τέτοιες γιγάντιες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Τα παιδιά μας δεν είναι ούτε μηχανές οίκτου για να το παίζουν φιλάνθρωποι κάποιοι που καταληστεύουν τον κόσμο και εμάς τους ίδιους, ούτε ζητάμε χάρη από κανέναν, όταν παλεύουμε για τα δικαιώματά τους.
Διεκδικούμε:

  1. Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι αναπληρωτές.
  2. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ειδικού εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού) με βάση τις ανάγκες εκπαίδευσης όλων των παιδιών που έχουν ανάγκη Ειδικής Αγωγής.
  3. Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για τις θεραπείες, για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους. Είναι ευθύνη του Κράτους και πρέπει να την αναλάβει.
  4. Σύγχρονα επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα στην Ειδική Αγωγή, στην προοπτική ισότιμης ένταξης των παιδιών μας στην κοινωνία, την παραγωγή.
  5. Δημόσιες δομές πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών μας, γιατί το δικαιούνται.
  6. Δημόσιο σύστημα μεταφοράς με ασφαλή μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό από και προς τα ειδικά σχολεία. Γιατί δεν μπορεί το παιδί μας να εκπαιδεύεται και να στηρίζεται στο ειδικό σχολείο και να ταλαιπωρείται και να κινδυνεύει να υποτροπιάσει κατά τη διάρκεια της πολύωρης μεταφοράς από μη ειδικούς.

Όλα αυτά, γιατί έχει αποδείξει η επιστήμη εδώ και πολλά χρόνια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες, όταν εκπαιδευτεί σωστά, μπορεί να ενταχθεί στην παραγωγή, να δουλέψει, όπως οι τυφλοί, οι κωφοί και οι κινητικά ανάπηροι, αλλά ακόμα και παιδιά με νοητική στέρηση και αυτισμό. Φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση και άλλα κριτήρια λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας.
Το δικαιούμαστε και εμείς ως γονείς και ως εργαζόμενοι, γιατί δουλέψαμε και δουλεύουμε και θέλουμε να τα δούμε ευτυχισμένα για να είμαστε κι εμείς ευτυχισμένοι.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε να δίνουν δισεκατομμύρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες και να κόβουν τις θεραπείες από τα παιδιά μας, να μην υπάρχουν οι απαραίτητες δημόσιες δομές ή τα σύγχρονα μέσα για να εκπαιδευτούν. Δεν μπορούν να δίνουν δισεκατομμύρια για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και να μην υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ειδικοί επιστήμονες και το ανάλογο βοηθητικό προσωπικό στα ειδικά σχολεία και στα τμήματα ένταξης για τα παιδιά μας. Δε γίνεται να χαρίζουν δισεκατομμύρια στους εφοπλιστές και τους λεγόμενους επενδυτές με τις φοροαπαλλαγές και την ίδια στιγμή να θέλουν με τα προαπαιτούμενα, που έχει συμφωνήσει αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση, με εργαλείο τη λεγόμενη λειτουργικότητα, να πετσοκόψουν επιδόματα και τις θεραπείες των παιδιών μας μέχρι 31 Δεκέμβρη του ’19.
Γι’ αυτά συζητάμε στη σύσκεψη στις 25 Σεπτέμβρη, με κριτήριο τις ανάγκες των παιδιών μας και των οικογενειών μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας. Γι’ αυτό οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες κάνουμε και δική μας υπόθεση την επιτυχία των κινητοποιήσεων, της απεργίας, για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων ενάντια στο σφαγείο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το ΔΣ.