Pages

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Ενιαίος Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής & Νήσων www.goneisamea.gr, info@goneisamea.gr Χαλκοκονδύλη 37 2ος όροφος, 210-5221411
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων www.eskamea.gr , seaanamea@hmail.com, Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, 210-5221411.

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ:
Αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, ως αρμόδια για την Ειδική Αγωγή.

              Σε 1,5 μήνα ανοίγουν τα σχολεία και ξεκινάει μια νέα σχολική χρονιά που μόνο ανησυχία προκαλεί σε γονείς και κηδεμόνες ως προς την κατάσταση που θα παρουσιάζει η ειδική αγωγή και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας και αυτόν τον Σεπτέμβρη.
Μάλιστα στη δική μας ανησυχία προστίθεται αυτή των εκπαιδευτικών και εργαζομένων στον κλάδο καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχετε μέχρι στιγμής λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου  απ την πρώτη κιόλας μέρα του νέου σχολικού έτους τα ειδικά σχολεία να ανοίξουν πλήρως στελεχωμένα και το αναγκαίο προσωπικό να βρίσκεται στη θέση του, έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία αλλά και να πλαισιωθούν και να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ένταξης  και η παράλληλη στήριξη βάσει των αναγκών των παιδιών μας.
Επιπλέον μας ανησυχεί περισσότερο από ποτέ, η πλήρης ανυπαρξία  ουσιαστικής παρέμβασης προκειμένου  να ανακαινιστούν ή/και να αντικατασταθούν, με όρους ασφάλειας, τα ακατάλληλα ως και επικίνδυνα σχολικά κτήρια πολλών ειδικών σχολείων (1ο Ειδικό ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών, 6ο Ειδικό Δημοτικό Αθηνών, 10Ο Ειδικό Δημοτικό, ΕΝΕΓΥΛ Αιγάλεω κ Περιστερίου, ΕΕΕΕΚ Τυφλών-Πολυαναπήρων Αιγάλεω, Ειδικό Δημοτικό Ρέντη, ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας κα). Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός, για να αντιληφθεί  ότι το θέμα της ακαταλληλότητας, και πόσο μάλλον της επικινδυνότητας  ενός σχολικού κτηρίου, παίρνει άλλες διαστάσεις , όταν σε αυτό φοιτούν  παιδιά με αναπηρίες.
Επισημαίνουμε ότι το υπεράριθμό του μαθητικού πληθυσμού των ειδικών σχολείων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, καθιστούν επικίνδυνα ακόμα και νεόδμητα σχολεία (Συγκρότημα Ορυζομύλων Αιγάλεω, Ειδικό ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΓΥΛ Αγ. Δημητρίου, ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου)μια  κατάσταση που γίνεται ακόμη πιο επίφοβη , όταν στεγάζονται σε κτήρια που έχουν χτιστεί πριν τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό.
Μάλιστα η ακαταλληλότητα των ήδη υπαρχουσών κτιριακών υποδομών  αναδεικνύει με τον πιο αλγεινό τρόπο την αναγκαιότητα να προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για την λειτουργία σχολείων  που παραμένουν έως και σήμερα στα χαρτιά , όπως είναι το μοναδικό ΕΕΕΕΚ του δήμου της Αθήνας αλλά και του δήμου Περιστερίου, το Ειδικό Δημοτικό Βύρωνα, της Ν. Φιλαδέλφειας και το ΕΝΕΕΓΥΛ Αμαρουσίου, ώστε να σταματήσει ο καθημερινός Γολγοθάς των παιδιών και των οικογενειών τους που εξαναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλους δήμους για το αυτονόητο και κατοχυρωμένο δικαίωμα τους στην εκπαίδευση.
Ένα άλλο πρόβλημα, που μας ανησυχεί, είναι το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών μας από και προς τα ειδικά σχολεία. Πρόβλημα που για χρόνια μένει άλυτο, αφού έχει αφεθεί στα χέρια των ιδιωτών κ έχει αποσπαστεί από την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας κ έχει ανατεθεί στις Περιφέρειες. Το θέμα της μεταφοράς των παιδιών με αναπηρία από κ προς το σχολείο τους, είναι θέμα ασφάλειας αλλά και στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκπαιδευτική διαδικασία. Εκείνος που παραλαμβάνει το παιδί μας στο σχολικό και είναι μαζί του επιβάλλεται να είναι ειδικός, διότι ένα παιδί με αυτισμό ή/και νοητική στέρηση, θέλει και ειδικό χειρισμό , πολύ περισσότερο εξειδικευμένη αντιμετώπιση εάν πάθει κρίση και αυτοί που σχετίζονται μαζί τους δεν μπορεί να αλλάζουν συνεχώς. Αλλά ούτε και τα τουριστικά λεωφορεία, που συνήθως χρησιμοποιούν, αυτοί οι επιχειρηματίες μπορούν να εξασφαλίσουν τη μεταφορά των μαθητών με ασφάλεια, διότι δεν μπορούν να μπουν στις γειτονιές, σε μικρούς δρόμους, με αποτέλεσμα να αποκλείονται μαθητές και να ταλαιπωρούνται οικογένειες για να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο. Ενώ με πρόσχημα, ότι κάποια παιδία έχουν πρόβλημα στην επικοινωνία ή τη συνεργασία αποκλείονται από τα δρομολόγια.
Τέλος συνεχίζει να είναι τροχοπέδη για την παροχή μιας ολοκληρωμένης   εκπαίδευσης που θα έχει ως όραμα την συνεχή βελτίωση των παιδιών μας βάσει των αναγκών τους, η ανυπαρξία κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, βιβλίων, ειδικού λογισμικού, επιστημονικών αναλυτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.
Επειδή λοιπόν για όλα αυτά τα ζητήματα  έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένως στο Υπουργείο σας, στην προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία αλλά και στις άλλες κυβερνήσεις και παραμένουν άλυτα, επιθυμούμε κατεπειγόντως συνάντηση μαζί σας για να σας εκθέσουμε αναλυτικά τις ανησυχίες μας και τις προτάσεις μας.

           

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6977325257, 6972510719, 6932741970

 


Η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ
Το ΔΣ του ΕΝΙΑΙΟΥ
20 Ιουλίου 2023